Featured image for Top 5 BBQ Accessoires van het jaar
07 May 2023

Top 5 BBQ Accessoires van het jaar

Als het BBQ-seizoen begint, is het tijd om je uitrusting te upgraden en nieuwe accessoires te kopen. Maar met zoveel keuzes op de markt kan het lastig zijn om te beslissen welke accessoires het waard zijn om te kopen. In dit artikel presenteren we de top 5 BBQ accessoires van het jaar die je niet mag missen. Deze accessoires zullen het BBQ'en makkelijker en leuker maken, terwijl ze ook nog eens de kwaliteit van het voedsel verbeteren.

1. Draadloze vleesthermometer

Een draadloze vleesthermometer is een must-have voor elke BBQ-liefhebber. Het maakt het mogelijk om de temperatuur van het vlees van een afstand te meten, waardoor je niet constant bij de grill hoeft te blijven. Hierdoor kun je tijd besparen en voorkom je dat het vlees te gaar wordt.

Hoe werkt een draadloze vleesthermometer?

Een draadloze vleesthermometer bestaat uit een sonde die in het vlees wordt gestoken en een ontvanger die je bij je kunt houden. De sonde meet de temperatuur van het vlees en stuurt de informatie naar de ontvanger, die je op afstand kunt aflezen.

2. Grillmandjes

Grillmandjes zijn een geweldige manier om kleine en delicate voedingsmiddelen te grillen zonder dat ze door de roosters van de grill vallen. Ze zijn ook handig voor het grillen van groenten en het bereiden van bijgerechten.

Soorten grillmandjes

Er zijn verschillende soorten grillmandjes, waaronder ronde, vierkante en rechthoekige mandjes. De meeste grillmandjes zijn gemaakt van roestvrij staal en zijn vaatwasserbestendig.

3. Gietijzeren rooster

Een gietijzeren rooster is duurzamer en zwaarder dan de traditionele roosters van de grill. Dit betekent dat het de warmte beter vasthoudt en zorgt voor een gelijkmatigere garing van het vlees.

Waarom kiezen voor een gietijzeren rooster?

Een gietijzeren rooster is niet alleen duurzamer en zwaarder, maar het laat ook mooie grillstrepen achter op het vlees. Bovendien kan het beter omgaan met hoge temperaturen, wat het ideaal maakt voor het grillen van steaks en andere dikke stukken vlees.

4. Rookbox

Een rookbox is een accessoire dat je kunt gebruiken om rook toe te voegen aan je BBQ-gerechten. Het is vooral handig voor het bereiden van gerookt vlees en vis.

Hoe werkt een rookbox?

Een rookbox wordt gevuld met rookhout en op de grill geplaatst. Het hout begint te roken en voegt een heerlijke rooksmaak toe aan het vlees of de vis.

5. Grillpan

Een grillpan is een handig alternatief voor een grillrooster. Het is vooral handig voor het grillen van kleine stukjes voedsel die door de roosters van de grill kunnen vallen, zoals garnalen, stukjes groenten, enzovoorts.

Voordelen van een grillpan

Een grillpan heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt het voor een gelijkmatigere verdeling van de warmte, wat resulteert in een betere garing van het voedsel. Ten tweede zorgt de geribbelde onderkant van de pan voor mooie grillstrepen op het voedsel, wat zorgt voor een aantrekkelijke presentatie.

Conclusie

Er zijn tal van BBQ-accessoires op de markt, maar de hierboven beschreven vijf zijn zeker de moeite waard om te overwegen. Met deze accessoires kun je je BBQ-ervaring verbeteren en betere resultaten behalen. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde BBQ-liefhebber, deze accessoires zullen je zeker helpen om meer plezier te hebben tijdens het grillen en om heerlijke gerechten te bereiden.

Veelgestelde vragen

  1. Wat voor soort rookhout moet ik gebruiken in mijn rookbox?

Er zijn verschillende soorten rookhout beschikbaar, zoals appelhout, hickoryhout en mesquitehout. Het type hout dat je kiest hangt af van de smaak die je wilt bereiken en het type voedsel dat je bereidt.

  1. Moet ik mijn draadloze vleesthermometer kalibreren?

Het is een goed idee om je draadloze vleesthermometer te kalibreren voordat je hem gebruikt om ervoor te zorgen dat deze nauwkeurig is. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de sonde in een mengsel van ijs en water te plaatsen en te controleren of de temperatuur op 0°C staat.

  1. Kan ik mijn grillmandjes in de vaatwasser doen?

Ja, de meeste grillmandjes zijn vaatwasserbestendig en kunnen veilig in de vaatwasser worden gewassen. Het is echter altijd een goed idee om de instructies van de fabrikant te controleren om er zeker van te zijn dat je de mandjes op de juiste manier reinigt.

  1. Moet ik mijn gietijzeren rooster inbranden voordat ik het gebruik?

Ja, het is een goed idee om je gietijzeren rooster in te branden voordat je het gebruikt. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke antiaanbaklaag op het rooster en wordt het beter bestand tegen roest.

  1. Kan ik mijn grillpan op een inductiekookplaat gebruiken?

Sommige grillpannen zijn geschikt voor gebruik op inductiekookplaten, maar het is altijd een goed idee om de instructies van de fabrikant te controleren voordat je de pan op een inductiekookplaat gebruikt.